Zelfzorg; Meer balans in je leven betekent een grotere belastbaarheid
Naar de diepere laag
Natuurlijk is zelfzorg voor iedereen anders. Maar als we gaan kijken naar de diepere laag, wat eronder zit, komt het volgens mij neer op je grenzen bewaken, grenzen voelen en aangeven, en als er over je grenzen gegaan wordt, jezelf de tijd geven om te herstellen. Want jouw grenzen heb je voor een reden en elke inbreuk daarop, doet jou geweld aan. Dit herstelwerk is persoonsgebonden en heeft ook veel te maken met hoe jouw comfortzone eruit ziet. De comfortzone is nog zo'n begrip waar volgens mij een diepere laag onder zit.
Uit jouw kindertijd
In onze maatschappij wordt vaak aan onze grenzen voorbijgegaan. We leren van kids af aan dat anderen over onze grenzen heen mogen want "Het hoort zo", of "Dat moet nou eenmaal." Of de klassieker "iedereen doet dat." Je kan er zo vast nog wel bedenken. In jouw opvoeding werd het vast goed bedoeld, maar had eigenlijk vaak minder goede gevolgen. Vaak laten we als volwassen vlot over grenzen gaan omwille van bovenstaande redenen die we zijn gaan overnemen als onbewuste overtuigingen. We hebben patronen aangeleerd die ervoor zorgen dat we onbewust zijn gaan accepteren dat het er nou eenmaal bij hoort en gaan we zelfs please-gedrag vertonen.
Nee leren zeggen
Daarnaast hebben we algauw geleerd dat het aangeven van onze grenzen nutteloos is of wrevel bij anderen oproept. Dus doen we dat op volwassen leeftijd ook niet. Er zijn heel wat mensen die opnieuw "nee" moeten leren zeggen.
Grenzen aanvoelen en aangeven
Vaak hebben we de voeling met ons lichaam verloren omdat we te veel in ons hoofd zitten. Daardoor voelen we onze grenzen niet meer aan. Zowel de werkelijke fysieke grenzen, zoals vermoeidheid als de mentale grenzen. Mentale grenzen lokken een lichamelijke reactie uit als ze overschreden worden. Deze reactie herkennen we vaak niet als dusdanig.
Het aanvoelen en aangeven van grenzen is iets wat je kan leren. Het komt erop neer dat je gaat onderzoeken wat je normen en waarden zijn, dat je gaat ontdekken welke onbewuste patronen jou tegenwerken en je weer connectie gaat maken met je lichaam. De volgende stap is ontdekken wat de signalen zijn die je lichaam je geeft als je over je grenzen gaat.
Als je dat hebt geleerd, ben je al een heel stap verder. Maar het is belangrijk dat je op voorhand kan anticiperen op de signalen zodat het zover niet komt.
Connectie maken met je lichaam kan op verschillende manieren. Dat is iets waar ik je mee kan helpen!
Grenzen worden ook stilaan verlegt door erover te gaan. En dat heeft niets met de comfortzone te maken. Dit wordt er tegenwoordig nogal wel eens bij gesleurd. Alsof je over je grenzen moet gaan om uit je comfortzone te komen. Jouw comfortzone draait niet puur om jouw grenzen, al heeft het er wel onrechtstreeks mee te maken.
Normen en waarden
Wat bepaalt dan wel jouw grenzen?
Jouw grenzen worden bepaald door jou normen en waarden. Wie kan handelen binnen zijn normen en waarden ervaart zingeving, harmonie en weinig stress. Wie geforceerd moet handelen buiten zijn normen en waarden ervaart frustratie, stress of droefheid. Als dit te lang doorgaat, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals depressie en burn-out.
Zelfzorg gaat dus in wezen over leven naar jouw normen en waarden en bewaken dat dat zo blijft.
De zachte kant
Zelfzorg is ook de zachte kant van het leven, de Yin in jouw leven, de herstelperiodes na veel yang. Vaak gaat het om recuperatieperiodes na tijden van stress, hard werken en uit de comfortzone te gaan voor lange tijd. Zelfzorg is dan letterlijk verzorging, ontspanning, sport, hobby,...